Pelspleje

Pels, pleje og trimning


Lidt om selve pelsen

Pelsen på en Australsk Silky Terrier er egentlig ikke den mest krævende. Da racen oprindeligt er en blanding af den Australske terrier med en stærk og robust hår struktur og Yorkshire Terrierens fine og silkebløde hår, har pelsen fået en lang, glansfuld og fin struktur som silke. Derfor er Silky terrieren ikke en meget pelsplejende race. Den skal ikke klippes og fælder kun meget lidt. Det er primært når den børstes, at døde hår børstes af, så man vil i hverdagen ikke finde pels af betydning i huset.

Pelsen bør ikke børstes mere end cirka en gang om ugen eller sjældnere. En hyppig børstning vil få hårstråene til at knække og det er en uønsket bivirkning.

Har hunden slemme filterknuder i pelsen, er det bedst ikke at børste knuderne ud, men give den et bad hvor balsam vil løsne de fleste filtre, og så kan resten nemt børstes ud efterfølgende.

Til pelsplejen har man kun brug for få basale ting – børste, kam, saks, shampoo/balsam. Mht. børsten, kan det godt betale sig fra starten at bruge lidt ekstra penge på en vildsvinebørste af god kvalitet. Den er skånsom mod pelsen og en langsigtet investering.

 

Pelspleje med en  ny hvalp

Når man har fået en lille ny hvalp hjem og den er faldet til i sit nye hjem, så er det tid for at vænne den til at få børstet og plejet sin pels, samt at den er vant til at få rørt poterne. At den får en god start og vant til at blive håndteret, vil også være godt når den skal til fx dyrlægen og måske have klippet klør.

Det er vigtigt at pelsplejen bliver en hyggelig oplevelse for hvalpen. Så når man træner pelspleje må den gerne være lidt træt efter fx mental stimulering, men den må ikke være så træt at den bare vil sove. Gør det til en hyggestund, have rigeligt med lækre godbidder klar. Tal roligt til hvalpen og vær gavmild med godbidderne. Træn kun i kort tid. Bliver hvalpen urolig, så stop og prøv igen på et andet tidspunkt. Skæld aldrig ud da det skal være hyggeligt og rart for hvalpen

 

Bad

Hvor ofte en Silky skal have et bad kan variere meget fra hund til hund. Hvis man går mange ture hvor den bliver meget beskidt, vil den skulle i bad lidt oftere. Man behøver dog ikke at bruge shampoo/balsam hver gang, men skylle hunden godt igennem under en bruser, og så kan den få et rigtig bad måske hver 1½-2 uge, for at sikre, at alt snavs og skidt bliver vasket godt ud og pelsen og huden bliver plejet og ikke tørre ud. En hund som ikke bliver særlig beskidt, behøver ikke at komme i bad så ofte.

Det anbefales at bruge en mild, fugtgivende hundeshampoo og balsam – begge af god kvalitet, og måske en spray balsam. Læs på flasken om den skal fortyndes før brug eller kan bruges direkte i pelsen. Shampoo/balsam til mennesker er ikke egnet til hunde. Hunde har en lavere pH-værdi, så det er vigtigt at man ikke ødelægger hudens naturlige pH-værdi, da det kan gøre det nemmere for baktier, virus og svamp, at trænge igennem huden og give gode muligheder for betændelse eller sygdom.

Pelsen skal ikke børstes igennem inden bad, da effekten af balsam vil gøre det nemmere efter badet. Start med at skylde pelsen godt igennem med vand og fordel derefter shampoo i hele pelsen. Undgå at massere i pelsen da det vil kunne få den til at filtre. Vær forsigtig omkring øjne så hunden ikke får shampoo i den. Skyl shampooen godt ud af pelsen.

Fordel derefter balsam i hele pelsen stadig uden at massere det ind i pelsen. Sørg for at skylle balsam godt ud bagefter.

En balsam sørger for, at skællaget i hårstråene lukkes igen efter hårvask, så de nærende ingredienser indkapsles, og håret forbliver stærkt, blødt og glat.

 

Med shampoo og balsam anbefales det at lade den sidde et par minutter inden den skylles ud. Er hunden meget beskidt, kan man med fordel bruge en omgang shampoo mere inden balsam. Skyl hunden grundigt efter både shampoo og balsam.

Frotter ikke pelsen, men klem pelsen med et håndklæde for at få det værste vand ud.

 


Børstning

Inden hunden er helt tør, kan man begynde at børste pelsen igennem, start nedefra med benene. For at det ikke skal være ubehageligt for hunden, arbejder man sig igennem pelsen fra spidserne og ind, lidt ad gangen. Sæt ikke en kam eller børste i helt tæt ved huden og træk ud af, er der filtre vil det gøre ondt på hunden hvis man bare trækker igennem. Nogle gange er det bare få hårstrå ad gangen. Er der nogle ekstra stygge filtre, kan man have en spray balsam man og spraye en smule på filten og så arbejde videre med børsten.

Er hunden ikke helt tør når man er færdig, kan den enten lufttørre eller man kan føntørre. De fleste hunde vil formentlig ikke bryde sig om føntørret i starten, men vænne sig til det efterhånden, og nogle vil endda gå hen og sætte stor pris på det. 

Trimning

At trimme en Silky er ikke særlig krævende. Der er ganske få ting man kan gøre hvis man vil og det eneste det kræver er en god saks med afrundet front og måske en mindre trimmemaskine. Hvis man udstiller sin silky skal følgende steder klippes/trimmes: Poterne, halen, ørerne og ved næsepartiet. Udstiller man ikke, kan man vælge at gøre det hele eller mindre. En god ting er dog altid at holde poterne kortklippet, specielt ved trædepuderne.

Næsen: På nogle Silkyer er det nok at børste/rede håret på snuden til siden, hvor man på andre kan klippe håret på næseryggen – en filersaks er god til det. På mange vokser håret i øjenkrogen mod øjet og for at undgå irritation, bør disse hår holdes korte. Det gør det også nemmere at fjerne øjenklatter, når pelsen er klippet kort.

Ørerne: Håret på ørerne bør være klippet kort da det kan være tungt og tynge ørerne så de har svært ved at rejse sig på en hvalp. Dvs. alt hår, der stikker ud over ørets kant, skal fjernes. Små strithår der vokser på indersiden af øret, bør klippes af da de kan tillade bakterier og svampe, at komme ind i øret og forårsage betændelse.

Halen: Håret på halen klipper man også. Har man en udstillingshund, klippes halen kort hele vejen til en længde på max 2 cm. Det færdige resultat skal ligne en slank gulerod i formen, dvs. håret ved haleroden er lidt længere end på halespidsen. Hvis man ikke udstiller kan man vælge at lade halen have en længere fane.

Da pelsen ved anus nemt bliver klistret og snavset af afføring, kan man klippe lidt af der så der er frit.

Poterne: Hundens poter bør klippes/trimmes, specielt ved under poterne hvor trædepuderne bør være frie for pels. Hvis hunden accepterer det, kan man gøre det med en elektrisk trimmemaskine. Tophårerne på poterne trimmes/klippes så poten får en ren og fin form, hvor man lige kan se poternes tæer. Ikke for langt og ikke for kort. Håret må ikke røre gulvene.




Udskriv denne side